Rotstraal

Oorzaken en effectieve behandelingen

Rotstraal, een aandoening die de hoeven van paarden treft, is een veelvoorkomend probleem dat aandacht en zorg vereist om ernstigere complicaties te voorkomen. In dit artikel duiken we dieper in op het ontstaan van rotstraal en bespreken we effectieve behandelingen om de gezondheid van de hoeven te herstellen.

Oorzaken van Rotstraal:

Rotstraal wordt veroorzaakt door bacteriële infecties in de straalgroeve, het diepste deel van de hoef. De meest voorkomende bacteriën die bij deze aandoening betrokken zijn, zijn anaërobe bacteriën, wat betekent dat ze gedijen in een omgeving met weinig zuurstof.

Enkele van de belangrijkste oorzaken van rotstraal zijn:

  1. Slechte hygiëne: Een gebrek aan regelmatige hoevenverzorging, zoals het verwijderen van vuil en modder, kan de ideale omgeving creëren voor bacteriën om te groeien.
  2. Te langdurige blootstelling aan vocht: Voortdurende blootstelling aan vochtige omstandigheden kan de hoeven verweken en vatbaarder maken voor infecties.
  3. Slechte hoefondersteuning: Onjuiste hoefondersteuning kan leiden tot ongelijke druk op de hoeven, wat de kans op infectie vergroot.
  4. Onvoldoende beweging: Onvoldoende beweging kan de bloedcirculatie verminderen, waardoor de natuurlijke afweermechanismen van de hoef worden verzwakt.

Symptomen van Rotstraal:

Het herkennen van de symptomen van rotstraal is cruciaal voor een snelle interventie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  1. Een onaangename geur: Een kenmerkende geur ontstaat als gevolg van de afbraak van weefsel door bacteriën.
  2. Zwarte, modderige afscheiding: De aangetaste straalgroeve kan een donkere, modderige substantie afscheiden.
  3. Gevoeligheid: Paarden met rotstraal