Hoefbevangenheid

Oorsprong en behandeling

Hoefbevangenheid, ook wel laminitis genoemd, is een ernstige aandoening die paarden treft en kan leiden tot aanzienlijke pijn en schade aan de hoeven. In dit artikel onderzoeken we het ontstaan van hoefbevangenheid en bespreken we effectieve behandelingsmethoden om de gezondheid van de hoeven te herstellen.

Oorzaken van Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid ontstaat wanneer de lamellen in de hoefwand ontstoken raken. Deze lamellen zijn verantwoordelijk voor het verankeren van de hoef aan het hoefbeen, en ontsteking kan leiden tot loslaten en verzakking van de hoefstructuur. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  1. Overmatige voeding

Overmatige inname van zetmeelrijk voedsel, zoals granen, kan de balans van micro-organismen in de dikke darm verstoren en leiden tot de productie van giftige stoffen die hoefbevangenheid veroorzaken.

  1. Te veel gras

Grazende paarden kunnen te veel suikers binnenkrijgen, vooral in het voorjaar wanneer het gras veel fructaan bevat, wat de kans op hoefbevangenheid vergroot.

  1. Overgewicht

Overgewicht oefent extra druk uit op de hoeven, wat het risico op hoefbevangenheid verhoogt.

  1. Endocriene aandoeningen

Ziekten zoals het Equine Metabool Syndroom (EMS) en de ziekte van Cushing (PPID) kunnen het risico op hoefbevangenheid verhogen.

  1. Traumatische gebeurtenissen

Ernstige ziekte, koliek, of langdurige inacti