Hoefzweren

Oorzaken, symptomen en behandeling

Hoefzweren zijn pijnlijke infecties in de hoef die ontstaan wanneer bacteriën of schimmels de hoef binnendringen, meestal via een beschadiging of opening in de hoornlaag. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van hoefzweren en de behandeling ervan:

Oorzaken van Hoefzweren

1. Beschadigingen aan de hoefwand:

Een belangrijke oorzaak is een verwonding of scheur in de hoefwand. Dit kan optreden als gevolg van scherpe voorwerpen zoals spijkers of steentjes.

2. Nageltreden:

Het per ongeluk trappen op een scherp voorwerp, zoals een nagel, kan een opening in de hoef creëren waardoor bacteriën kunnen binnendringen.

3. Scheurtjes in de zool:

Natte, modderige omstandigheden kunnen de hoeven verzachten, wat kan leiden tot scheurtjes in de zool. Bacteriën kunnen deze scheurtjes binnendringen en een infectie veroorzaken.

4. Voetabcessen:

Soms kan een infectie elders in het paardenlichaam (bijvoorbeeld een wond of ontsteking in het been) zich verspreiden naar de hoef, wat een abces kan veroorzaken.

Symptomen van Hoefzweren

– Kreupelheid:

Het meest voorkomende teken is kreupelheid. Vaak is het paard van het ene op het andere moment ineens heel erg kreupel. Het paard kan proberen gewicht van het aangetaste been te houden.

– Warmte:

Het aangetaste gebied kan warm aanvoelen als gevolg van ontsteking.

– Gevoeligheid:

Het paard kan gevoeligheid tonen wanneer druk wordt uitgeoefend op het aangetaste gebied.

– Kloppende puls:

In sommige gevallen kan een kloppende puls voelbaar zijn in de bloedvaten van de kootholte.

Behandeling van Hoefzweren

1. Consultatie:

Bij vermoedelijke hoefzweer is het essentieel om onmiddellijk de hoefsmid te raadplegen. De hoefsmid kan de hoef onderzoeken, de locatie van de zweer bepalen en een behandelingsplan opstellen.

2. Hoefverzorging:

De hoefsmid kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling. Het aangetaste gebied kan worden uitgesneden om de pus te laten ontsnappen en de druk te verminderen.

3. Warmwaterbaden:

Het inweken van de hoef in warm water met soda, kan helpen bij het verzachten van de hoornlaag en het bevorderen van de afvoer van pus.

4. Pijnstillers:

Om het ongemak te verminderen, kunnen pijnstillers worden voorgeschreven. Ontstekingsremmers zijn daarentegen niet zo handig, aangezien de ontsteking vaak eerst moet rijpen voor deze uitgesneden kan worden.

6. Beschermende hoefverbanden:

In sommige gevallen kan een hoefverband worden aangebracht om de hoef te beschermen en het genezingsproces te ondersteunen.

7. Opvolging:

Het is belangrijk om de opvolginstructies van de