Beenstanden bij paarden

Invloed op blessuregevoeligheid

Beenstanden bij paarden spelen een cruciale rol in hun beweging, prestaties en algehele gezondheid. De term “beenstanden” verwijst naar de positie van de benen ten opzichte van elkaar en hun uitlijning. Afwijkingen in beenstanden kunnen variëren en hebben invloed op de belasting van gewrichten, pezen, en ligamenten, wat de gevoeligheid voor blessures kan vergroten. In dit artikel zullen we kijken naar veelvoorkomende beenstanden en hun relatie met blessuregevoeligheid.

Veelvoorkomende Beenstanden

1. Franse stand (voorbenen)

Bij franse stand wijzen de hoeven naar buiten toe. Dit kan leiden tot overbelasting van de buitenste gewrichten en een verhoogd risico op blessures.

2. Toontredersstand (voorbenen)

Bij toontredersstand wijzen de hoeven naar binnen toe. Dit kan extra druk leggen op de binnenste gewrichten en de kans op blessures vergroten.

3. Kromme benen (Cavo-varus of Cavo-valgus)

Kromme benen zijn een afwijking in zowel de lengte- als zijdelingse as van het been. Dit kan leiden tot onevenredige belasting op verschillende gewrichten, waardoor de gevoeligheid voor blessures toeneemt.

4. Koehakkig (achterbenen)

Bij koehakkige benen wijzen de hoeven naar buiten toe en wijzen de sprongen naar elkaar. Dit kan leiden tot problemen met de spronggewrichten en een verhoogd risico op peesblessures.

Invloed op Blessuregevoeligheid

De beenstand van een paard heeft directe invloed op de belasting van gewrichten en de verdeling van krachten tijdens beweging. Afwijkingen in beenstanden kunnen leiden tot:

1. Overbelasting

Een onnatuurlijke belasting op specifieke gewrichten kan leiden tot slijtage, ontstekingen en artrose.

2. Peesspanningen

Onjuiste beenstanden kunnen extra spanning op pezen veroorzaken, waardoor de kans op peesblessures toeneemt.

3. Gewrichtsproblemen

Afwijkende beenstanden kunnen de ontwikkeling van gewrichtsproblemen bevorderen, zoals o.a. artritis.

4. Verhoogd risico op trauma

Specifieke beenstanden kunnen het risico op trauma vergroten, met name bij paarden die intensieve activiteiten zoals springen of racen uitvoeren.

Blessuregevoeligheid en Dressuur

In de dressuur, waar precisie en symmetrie cruciaal zijn, kunnen beenstanden een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties en het blessurerisico. Een paard met een onnatuurlijke beenstand kan moeite hebben met het correct uitvoeren van oefeningen, wat de kans op overbelasting en blessures vergroot. Dressuurruiters en trainers moeten daarom extra aandacht besteden aan de beenstanden van het paard en zo nodig werken aan correctieve oefeningen.

Beheer en Preventie

1. Regelmatige Hoefverzorging

Een goede hoefverzorging, inclusief regelmatig bekappen en beslaan, kan bijdragen aan het behouden van een gezonde beenstand.

2. Professioneel Advies

Een dierenarts, hoefsmid of fysiotherapeut kan een professionele beoordeling van de beenstanden uitvoeren en adviseren over mogelijke correcties.

3. Evenwichtige Training

Een gebalanceerd trainingsprogramma kan bijdragen aan het ontwikkelen van spierkracht en f