Wat wordt er nu verstaan onder natuurlijk bekappen? Het is niet zo makkelijk om hier een definitie van te geven. Als we de diverse natuurlijk bekappers moeten geloven wordt de paardenhoef bekapt zoals deze in de natuur zou afslijten. Deze hoeven slijten in de natuur, maar er breken of scheuren ook grote stukken hoef af. Omdat wij de hoeven van de paarden bekappen is er niets natuurlijks aan. Stukken afbreken of scheuren doen we natuurlijk ook niet. Eigenlijk is natuurlijk bekappen een vreemde benaming.
Het is te begrijpen dat onze gedomesticeerde paarden hun hoeven anders slijten dan een paard in het wild. Is het daarom wel wenselijk om de hoeven te bekappen zoals ze in de natuur afslijten, breken en scheuren?
Om daar maar even niet over te oordelen hier globaal waar een erkende hoefsmid allemaal rekening mee houdt om te bepalen hoe een paard moet worden bekapt of beslagen. Hoe wordt bijvoorbeeld het paard gehouden? Loopt hij dag en nacht in de wei of staat hij veel op stal? Wordt het paard bereden of aangespannen? Loopt hij veel op de verharde weg? Neemt het paard deel aan wedstrijden? En zo ja: In welke discipline en op wat voor een niveau? Hoe beweegt het paard? Is het paard gezond? Hoe worden de hoeven neer gezet? Hoe is de kwaliteit van de hoeven? Wat is de hoefstand? Hoe zou de hoefstand moeten zijn om het paard zo gemakkelijk mogelijk te laten lopen en de minste risico’s op blessures te hebben?
U leest het al. Heel veel aspecten om te bepalen hoe een paard moet worden bekapt of beslagen. Het lijkt dan ook niet mogelijk om te zeggen zo moet het en zo niet. Wel is duidelijk dat heel veel kennis van het paard en het gebruik van het paard nodig is om dit te bepalen. Het is daarom niet zonder reden dat hoefsmeden een zeer goede scholing nodig hebben. Ook zal er veel ervaring in de praktijk op moeten worden gedaan.
Hoefsmeden met een erkend Nederlands diploma hebben deze educatie en ervaring. Zij zijn dus in staat om met deze kennis te bepalen hoe een paard moet worden bekapt en beslagen. In Nederland is het op dit moment zo dat iedereen zich hoefsmid mag noemen. Iedereen mag paarden en pony’s bekappen en zelfs beslaan zonder enige kennis van zaken. Hierin schuilt een groot gevaar. Mensen kunnen zich uitmaken voor hoefsmid of bekapper terwijl ze geen opleiding of ervaring hoeven te hebben.
Hoe kun je zien of je met een vakman of -vrouw te maken hebt? Dat is heel eenvoudig. Een erkend Nederlands diploma is een bewijs dat iemand de juiste opleiding heeft. Een lid van de Nederlandse vereniging van hoefsmeden heeft dit diploma, maar is als lid van de NVvH ook in de gelegenheid zich bij te laten scholen en op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op zijn of haar vakgebied.
Wij adviseren te kiezen voor de zekerheid van een hoefsmid aangesloten bij de NVvH.
Het lid worden van de Nederlandse vereniging van Hoefsmeden biedt enorm veel voordelen.
De vereniging telt momenteel tegen de 300 leden en dit aantal groeit gestaag. Het lidmaatschap kost € 230,- per jaar, dit komt volledig ten goede aan alle activiteiten die zij voor haar leden onderneemt.
Het lidmaatschap voor niet actieve leden is € 75,- per jaar.
Met het lidmaatschap van onze vereniging laat je zien dat je bij wilt blijven op je vak gebied.
Wil je je Lidmaatschap opzeggen dan dient dit te gebeuren voor 30 november van het boekjaar opzeggingen die wij later ontvangen zijn automatisch nog een jaar lid
om lid te worden kun je het lidmaatschap formulier downloaden en ingevuld retour sturen aan
<a href="mailto:bureau@nederlandseverenigingvanhoefsmeden.nl">bureau@nederlandseverenigingvanhoefsmeden.nl</a>