Hoe word ik Hoefsmid ?

Als Hoefsmid werk je graag met dieren en houd je rekening met het welzijn van de paarden en pony’s.

Als Hoefsmid onderzoek je hoeven, de gang en stand van het dier en bewerk je fabrieksijzers tot passende hoefijzers. Je voorkomt hoefziekten en/of gebreken en constateert soms afwijkingen.

Als Hoefsmid kies je in dit geval, eventueel in overleg met de dierenarts, voor speciaal hoefbeslag. Indien nodig verwijs je de klant door naar een veterinair.

Als Hoefsmid werk je meestal als kleine zelfstandige (zonder personeel) die de hoeven van paarden en pony’s bekapt en beslaat. Je werkt op basis van opdrachten van paardenhouders en geeft klanten advies over verzorging van de hoeven van paarden en pony’s, over nazorg en in sommige gevallen over voeding, huisvesting en hygiëne. Naast je eigen werkplek, waar je de hoefijzers maakt of je volledig ingerichte mobiele smederij , kom je ook regelmatig bij klanten op locatie. Soms ben je als Hoefsmid in dienst van een paardenhouderij, paardensportbedrijf, dierenartsenpraktijk of dierenkliniek. Het werk als Hoefsmid is fysiek zwaar en op de locaties waar je komt zijn de beslagplaatsen vaak ontoereikend voor je werkzaamheden. Belangrijk is dat je rekening houdt met de veiligheid van jezelf, de paardenhouder, het paard en de omgeving.

Als Hoefsmid heb je een klantgerichte en proactieve houding en leg je verantwoording af aan de opdrachtgever. Naast de rol als vakman, heb je als zelfstandiger ook diverse rollen als ondernemer; je moet namelijk netwerken, plannen, organiseren, administreren en evalueren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO. Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:

kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo; theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo,vmbo;gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;

je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Omdat je werkt met dieren moet je beschikken over een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent handig en kan met verschillende gereedschappen omgaan. Ook heb je een klantgerichte instelling. Deze klanten vragen jou om advies en jij zorgt ervoor dat ze een eerlijk en goed antwoord krijgen. Als je als zelfstandige wilt werken, zul je ook over organisatorische eigenschappen beschikken en een bedrijf kunnen aansturen.

http://www.groenhorst.nl/opleidingen/hoefsmid

http://www.groenewelle.nl/opleidingen-en-cursussen/mbo/dier-welzijn/hoefsmid

https://www.s-bb.nl/beroepen/hoefsmid