Bezoek Mustad Fors Bruk, Dals Langed Zweden

Veertien hoefsmeden, waarvan 4 met partner, zijn afgelopen weekend op excursie geweest naar de Mustad fabriek in Dals Langed, Mustadfors Zweden, waar de Mustad hoefnagels geproduceerd worden.

Bij het verzamelen van de groep op vrijdagochtend vroeg op Schiphol werd al snel duidelijk dat dit een hele gezellige trip zou worden.

Na een lange reisdag werden we ‘s middags hartelijk ontvangen bij de, naast de fabriek gelegen, Villa Mustadfors door Petter en Fredrik van Mustad.

Deze villa deed de komende dagen dienst als verblijfplaats voor de helft van de groep (de andere helft verbleef in een nabij gelegen hotel) en bleek een mooie plek om samen de avondmaaltijd te nuttigen en de dag door te nemen tot in de late uurtjes.

We werden deze avond door de heren verrast met een maaltijd van wild zwijn en eland, wat uitstekend smaakte na zo’n lange reisdag.

De volgende morgen werden we om half 10 opgehaald voor de rondleiding in de fabriek.

We kregen een vestje aan zodat alle medewerkers in de fabriek konden zien dat we ‘besökaren’ waren en een koptelefoon waarmee we Petter konden verstaan als we in de fabriek waren.

We mochten alles van het proces zien, maar er werd ons nadrukkelijk verboden foto’s te maken binnen in de fabriek.

We hadden de rollen staal de vorige dag al zien liggen, wat natuurlijk de grondstof was waar de hoefnagels mee gemaakt worden. Voordat deze rollen verwerkt zijn tot de 4 miljoen nagels per dag die daar geproduceerd worden, gaat een heel proces van bewerken en vooral veel kwaliteitscontroles aan vooraf. Het eerste uur van de 3 uur durende rondleiding hadden we nog geen hoefnagel gezien, alleen nog het perfectioneren en vormgeven van de rollen ruw materiaal, alvorens ze gebruikt konden worden voor het te produceren type hoefnagel.

Alle machines die gebruikt worden voor deze productie worden al meer dan 100 jaar door Mustad gebruikt en worden ook door hun zelf onderhouden. Als een onderdeel kapot gaat, maken ze die gewoon zelf, zodat er geen externe monteur nodig is om een machine te repareren. De beitels die gebruikt worden om bijvoorbeeld de kop van de nagel zijn vorm gegeven, worden weliswaar door een nieuwere machine in een bepaalde hoek geslepen, maar de software waarmee deze bestuurd wordt, wordt geschreven door eigen software engineers. Hiermee houden ze alles binnenshuis en kunnen ze het proces buiten de ogen van de buitenwereld houden.

Het is heel indrukwekkend om te zien hoe deze (oude) machines, de verschillende nagels de kop, de hals en de schacht zijn vorm geven.

Nadat de nagels zijn vorm hebben wordt de olie van de nagels ‘gewassen’ in grote trommels met zaagsel, waarna ze in verschillende soorten baden gaan, met fijne of grove stenen om de scherpe randjes van de nog ruwe hoefnagels te verwijderen.

Daarna worden ze door een moderne machine ingepakt in de voor iedereen wel bekende doosjes van 250 of 500 stuks.

De typisch Zweedse lunch was wederom uitstekend, waarna nog een kleine diapresentatie volgde over onder andere de geschiedenis van de Mustad Fors Bruk en de kwaliteit die al die jaren heel hoog in het vaandel staat.

Na een dankwoord door de organisator van deze excursie, Pieter Brand en een klein presentje voor de spreker, namens ons allemaal, werden we tijdens de middag verwacht in het nabijgelegen activiteiten centrum voor een programma van geheel andere orde.

We werden in 2 groepen verdeeld. De ene helft werd een klimharnas aangetrokken waarmee er een parcours boven in de bomen afgelegd diende te worden. De andere helft ging een wedstrijdje pistool schieten. Daarna werden de rollen omgedraaid.

Het bleek nog niet zo simpel om beide activiteiten met goed gevolg af te leggen.

Het diner werd genuttigd in het restaurant van dit activiteiten centrum, waar zelfs live muziek en de nodige (soms ongewenste) entertainment aanwezig was.

Hierna namen we afscheid van Petter en Fredrik die hun tijd voor ons opgeofferd hadden de laatste paar dagen en togen we terug naar de Mustad Fors Villa om daar de dag wederom af te sluiten met een drankje en hapje.

Na het ontbijt die overigens in de Villa al 2 dagen perfect werd verzorgd door onze eierkok Gerben, gingen we weer onderweg naar Oslo. Daar hebben we nog even de toerist gespeeld en een terrasje gepakt, alvorens naar het vliegveld te gaan.

Al met al hebben we allemaal genoten van deze trip, getuige de vele positieve berichten in de ‘Bezoek Mustad Zweden’ app en is dit zeker voor herhaling vatbaar.

Verslag door Carroll Lawson

Video's

Foto's

Terug naar overzicht