Hoe hoort het eigenlijk

De hoefsmid van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden weet wat jouw paard beweegt

Jouw paard is niet alleen jouw middel om sport mee te bedrijven, maar ook je vriend. Daarom wil je niet alleen topprestaties, maar ook lang van het gezelschap van je paard kunnen genieten. Dat vraagt om topverzorging, zeker van de hoeven. Wij vragen van de benen van een rijpaard heel andere dingen, dan waar ze oorspronkelijk voor gemaakt waren. Het overgrote deel van het leven van het wilde paard gaat het dier rechtuit in een rustig tempo. Wat gras en kruiden hier, een slok water daar. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij een aanval van een roofdier of als de rust in de kudde bedreigd word door een uitdagende hengst, word er gegaloppeerd en kort gedraad. Als wij aan het rijden zijn, dressuur of springen, zijn we constant bochtjes aan het draaien en vaak in draf of galop. Dat vraagt veel van de gewrichten in de ondervoet. Een paard is best sterk. Hij kan dat goed hebben, zolang we ervoor zorgen, dat die belasting in de gewrichten zo laag en correct mogelijk blijft, en dan komt de hoefsmid in beeld. Door je paard op de juiste manier te bekappen en zo nodig te beslaan, zorgt de hoefsmid, dat de benen van je paard zo weinig mogelijk te lijden hebben van het werk , dat we van hem vragen. Iedereen kan in een paar uur leren een hoef een stuk korter te maken. De hoeven van een paard in de juiste stand te bekappen, is een ander verhaal. Hiervoor moet de hoefsmid precies weten hoe hoeven en benen van het paard zijn gebouwd en wat voor ieder individueel paard de ideale stand is. Dat vraagt jaren studie en vooral begeleiding van ervaren leermeesters. Daarom kunnen alleen hoefsmeden met een erkende opleiding lid van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden worden. Voor jou de enige garantie, dat je een hoefsmid hebt, die weet wat je paard nodig heeft.

Hoe wordt je paard goed beslagen?

Als een hoefsmid je paard voor de eerste keer behandeld , zal hij het paard eerst eens goed bekijken . Hoe staat het op zijn benen, hoe loopt het, hoe zet het zijn hoeven weg. De benen worden het minste belast, als de hoeven zo vlak mogelijk op de grond komen. Sommige paarden staan wat vreemd op de benen, zodat een vlakke landing niet altijd volledig mogelijk is, maar de hoefsmid doet zijn best er zo dicht mogelijk bij te komen. De ideale situatie na het bekappen: kootbeen, kroonbeen en hoefbeen liggen in één lijn en de loodlijn uit het hoefgewricht deelt het draagvlak van de hoef in twee gelijke delen.

Hoeven correct bekappen.

De hoefsmid probeert de wand van de hoeven zo kort mogelijk te maken, zonder het paard gevoelig te maken. Te lange hoeven vormen in de wending een hefboom voor de gewrichten en zorgen zo voor een extra belasting. De onderkant van de hoeven, zool en straal, zal hij zo sterk mogelijk houden als bescherming tegen onregelmatigheden op de bodem. Natuurlijk moet de onderzijde van de hoef wel strak gemaakt worden, zodat hoeven goed schoongemaakt en er geen scherpe stenen in blijven zitten.

De hoefwand aan de buitenzijde word goed strak gemaakt, zodat de hoef van boven naar beneden een rechte lijn vormt. Een te brede hoef geeft weer een te grote hefboom in de bochten en de wand brokkelt sneller als die te breed is.

De juiste hoefijzers er passend onder.

Als je hoefijzers onder je paard wilt, zal je hoefsmid eerst met je bekijken of het echt wel nodig is. Hoefijzers maken de hoeven weer groter, breder en zwaarder, niet ideaal in het snelle bochtenwerk. Daarom ook zal je hoefsmid hoefijzers aanraden die zo licht mogelijk zijn voor het werk, dat je van je paard vraagt.

Omdat hoeven niet langer, maar ook breder uitgroeien, moeten de hoefijzers iets breder en langer zijn, dan de hoeven. Langs de hele hoef zie je een klein randje hoefijzer uitsteken, achter het breedste punt van de hoef steekt het hoefijzer steeds meer uit, tot het uiteinde van de wand midden op de tak van het hoefijzer staat. De takken lopen door tot halverwege het uiteinde van de wand en de loodlijn uit de kroonrand in de ballen van de hoef. Dit is de ideale situatie, die bij een paard, dat in een modderige wei loopt of heel veel beweging heeft, het aftrappen van de ijzers tot gevolg kan hebben. Minder ruim kan nodig zijn, meer ruimte is meestal overbodig en schadelijk.

Zuinig met nagels.

De hoefijzers worden met hoefnagels aan de hoef vast gemaakt. In een hoefijzer zitten acht gaten, maar het is niet de bedoeling, dat die allemaal gevuld worden. Een hoef beweegt tijdens het lopen. Als het paard erop steunt, word de hoef breder en als hij de hoef opneemt, word hij weer smaller. Dit is nodig om de schok te breken en de bloedsomloop inde hoef te stimuleren. Daarom worden meestal zes nagelgaten gebruikt en ltijd de zes die het meest vooraan in de hoef komen. Niet uit zuinigheid, maar voor de gezondheid van het paard!

Om het hoorn van de hoef het minste te beschadigen, worden dunne nagels gebruikt, die zo hoog mogelijk in de wand geslagen worden, zo mogelijk op 1/3 van de hoogte van de wand. Op deze manier beslagen zal het paard zo lang mogelijk optimaal kunnen presteren, zonder overmatig te verslijten.

Jouw opdracht is het nu om het paard weer op tijd te laten bekappen. Vooral als het paard beslagen is, verandert de stand van het paard naar verloop van de tijd. De voorkant van het hoefijzer zit met nagels en lippen aan de hoef vast. Her slijt de hoef niet af en groeit alleen maar. In het achterste deel van de hoef ligt de hoef los op het ijzer en slijt het af op het ijzer. De hoef komt dus vaak steeds platter te staan. Als je nu te lang wacht met het waarschuwen van de hoefsmid, moet deze de stand van de hoeven te veel veranderen om het paard weer goed op de benen te zetten. Dit is niet goed voor de banden en pezen in de benen van je paard en kan zelfs tot gevolg hebben, dat het paard na het beslag een paar dagen gevoelig loopt.

De politiek in Nederland vind het niet nodig de consument te beschermen tegen slecht opgeleide vaklui. Je bent daarom zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de hoefverzorging van je paard.

De sectorraad Paard heeft duidelijk aangegeven dat de hoefverzorging een belangrijke rol speelt in het welzijn van het paard.

De Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden helpt je hierbij, door alleen leden te accepteren, die een erkende opleiding hebben afgesloten met een diploma en zich vervolgens jaarlijks laten bijscholen. Leden, die regelmatig bijscholingen bezoeken en zo van de nieuwste inzichten op de hoogte zijn, worden door de vereniging bij de EFFA, de Europese federatie en Hoefsmedenverenigingen, voorgedragen als CE-F, Certified Eurofarrier. Hier op de site kun je zien welke hoefsmeden het CE-F keurmerk dragen.